Alkohol och droger

Påverkad av alkohol

Svensk lag föreskriver att:

  • Om du kör med alkoholnivå av 0,2 promille eller mer i blodet, är du skyldig till rattfylleri (i detta fall får du upp till 6 månaders fängelse)
  • Om du kör med alkoholnivå av 1 promille eller mer i blodet, är du skyldig till grovt rattfylleri (i detta fall kan du få upp till 2 års fängelse)

Du kan anses skyldig till grovt rattfylleri, även om nivån av alkohol i blodet är mindre än en promille. Detta kan hända om din rattfylleri orsakade en olycka eller utlöste en olycksrisk.

Aldrig dricka och köra! Du måste förstå att även köra ett litet avstånd under påverkan av alkohol är en stor risk.

Det kan tyckas att en liten mängd alkohol inte kan skada din körförmåga. Det är inte sant. Någon kvantitet av alkohol påverkar din hjärna. Dessutom är det inte möjligt att avgöra hur mycket är "säkra" att dricka före körning. Detta beror på många faktorer, såsom kön, din vikt, ditt hälsotillstånd, den mat du åt innan du dricker, om du är trött eller inte, etc. Det viktiga är att någon mängd alkohol försämrar din förmåga att köra säkert .

Hur alkohol påverkar kroppen

Har du någonsin tänkt på hur exakt alkohol påverkar dig? Du märkt förmodligen att det gör dig mycket mer avslappnad och gladare, men ta en titt på följande lista som beskriver effekten av alkohol på kroppen:

  • Alkohol ger dig en falsk känsla av förtroende
  • Din koordination är nedsatt
  • Du tar risker lättare
  • Din reaktionstid ökar
  • Din bedömning av hastighet och avstånd påverkas
  • Din totala körförmåga reduceras
  • Eftersom det känns modig kan det ändra din körsätt

Om du går till en fest och planerar att dricka lite alkohol där, måste du veta hur du kommer att få tillbaka hem. Ordna en taxi eller be någon att hämta dig, men aldrig dricka och köra.

Bra att veta

Vissa människor tror felaktigt att det är möjligt att påskynda elimineringen av alkohol från blodet. Sanningen är, det är inte möjligt att påskynda förbränningen av alkohol i blodet. Det är meningslöst att försöka att dricka kaffe, ta en tupplur, försök att kräkas, ta en bastu eller en dusch. Detta kommer inte att ha någon effekt på avlägsnandet av alkohol från blodet. Även om en del av dessa åtgärder kan få dig att må bättre och mindre berusade, kommer de inte att ha någon effekt på mängden alkohol i blodet. Observera också att om du hade en stor fest igår, bör du undvika att köra nästa hela dagen.

Mediciner och bilkörning

Inte bara alkohol, men även vissa mediciner kan också försämras din körförmåga. Kontrollera alltid förpackningen av din medicinering för att se vilka biverkningar. Mediciner som kan försämra din körförmåga har oftast en röd triangel på förpackningen. Till exempel kan vissa mediciner göra du känner dig trött eller sömnig efter att ha tagit dem eller försämra din koncentrationsförmåga. Även om du inte hittar i instruktionerna några biverkningar som skulle försämra körförmågan, men efter att ha tagit medicinen illamående eller trött, ska du inte köra. Kombination av vissa läkemedel kan också leda till negativa konsekvenser för din körförmåga.

Det är bra att veta att du kan anses skyldig till rattfylleri om du utgör en risk för olycksfall eller fara för andra trafikanter på grund av effekterna av medicinering (även om medicineringen ordineras till dig av en läkare!) Du kommer också anses skyldig till rattfylleri om testet visar att blodet innehåller narkotika (om inte ämnet ordineras till dig av en läkare).

Även om förpackningen av din medicin inte har en röd triangel, bör du utvärdera ditt tillstånd efter att ha tagit den och avgöra om du mår bra att köra. Om du märker några biverkningar som skulle försämra din körförmåga - kör inte!