Säkerhet

Trots alla säkerhetsanordningar är monterade i moderna bilar, trots säkerhets vägar design och fartkameror längs vägarna, olyckor och dödsfall förekommer. Studier visar att mänskliga faktorn är inblandad i ca 90% av alla trafikolyckor. Det ser ut som det är inte så mycket på grund av dåligt väder eller vägförhållanden att olyckor inträffar. Det är mestadels oss förare, som orsakar olyckor på grund av bristande uppmärksamhet, alltför höga hastigheter, dålig tillämpning av trafikreglerna, etc. Sverige gör sitt bästa för att främja säkerheten på vägarna. I Sverige säkerheten prioriteras framför bekvämlighet eller hastighet. Faktum är att under de senaste åren svenska vägarna har blivit världens säkraste, i genomsnitt bara tre av 100 000 svenskar dör på vägarna varje år. Som jämförelse, i hela EU antalet dödsfall är 5,5 per 100 000, medan det i USA är över 11. Fortfarande detta betyder att i genomsnitt cirka 260 personer dör i Sverige i trafikolyckor varje år.

Säkerhetstips för unga förare

Här är några säkerhetstips varje förare måste veta:

  • Säker bilens last ordentligt
  • Påminn dina passagerare att fästa sina säkerhetsbälten innan du flyttar ut
  • Aldrig konkurrera med andra trafikanter
  • Kör aldrig om du känner dig sjuk eller trött
  • Gå inte på en lång resa om du inte har en god sömn natten innan
  • Kör aldrig om du har druckit alkohol eller tagit droger
  • Låt inte dina passagerare att distrahera dig eller provocera dig att ta risker eller öka hastigheten
  • Använd inte mobiltelefon när du kör! Alls! Även handsfree-enheter kommer att avleda uppmärksamheten. Om du behöver för att svara på ett samtal, stanna på en säker plats.
  • Håll din hastighet ner. Allvarliga olyckor inträffar ofta på grund av förlust av kontroll över fordonet på grund av att hastigheten var för hög.
  • Om du märker första tecken på trötthet, stanna på en säker plats och har en vila.
  • Alltid planera din resa i förväg, tillåta gott om tid för din rutt och kör inte bråttom! Du kommer att spara bara några minuter medan risken är enorm.
  • Undvik omkörningar. Aldrig köra om inte är säker och aldrig ta risker!
  • Undvik att köra på natten. Detta är den tid då naturliga vakenhetsgrad är vid sitt minimum och många allvarliga kollisioner inträffar.

Titta på din hastighet!

En anledning till att Sverige hittills lyckats nå positionen av de säkraste trafikmiljön i världen beror på att minska hastigheten i vissa områden i städerna till så lågt som 30 km / t. Visste du att om en person blir påkörd av en bil som färdas på 50 km / t, är risken för dödsfall över 80%? På samma gång, om detta händer vid en hastighet på 30 km / t risken för fotgängare död är mindre än 10%. Det är självklart att hålla hastigheter anpassade till trafiken och vädersituation är avgörande för en säker resa. Alltid planera din resa så att du har gott om tid. Undvik att köra i all hast. bara fortkörning sparar några minuter, medan risken är stor.

Spänn fast säkerhetsbältet

Som förare är du ansvarig för säkerheten för dina passagerare. Fäst alltid säkerhetsbältet och kontrollera att alla passagerare har fäst deras! När du spänna fast säkerhetsbältet, bör du hålla det så nära kroppen som möjligt. Det ska inte finnas någon tjockt lager av kläder eller andra föremål mellan dig och säkerhetsbältet.

För gravida kvinnor är det särskilt viktigt att använda säkerhetsbälte. Om du är på sena stadier av graviditeten ska du inte köra själv, eftersom krockkudden som ligger i ratten kan skada barnet i händelse av olycka.

Bilbarnstol

Om du bär barn i bilen måste du följa barn säkerhetsregler. Bakåt inför babystol är det bästa sättet att skydda små barn som är yngre än 4. Sätet där barnet säte får inte skyddas med en krockkudde som kan skada barnet om det blåser. Koppla ur krockkudden med hjälp av proffs. För barn från 9 månader och över kan du använda en framåtvänd barnstol. Sammantaget säkerhetsfunktioner bakåt inför barnstolen är högre, så det rekommenderas att använda den tills barnet fyller 4. En generell regel är att barn under 10 år bör använda speciella barn bilsäten. Kan variera beroende på storleken och höjden av barnet. Barn under 140 cm höjd bör inte resa i framsätet om krockkudden är aktiverad.

Krockkudden fylls mycket snabbt (endast 0,15 sek) och kan orsaka skador även för vuxna om de befinner sig för nära den. Därför, när justera sätet (som passagerare) är det bra att dra din plats hela vägen tillbaka.

Kom också ihåg att korrekt justera nackstödet. I händelse av en olycka kommer det att bidra till att förhindra nackskador.

Säkra din last

Osäker belastning kan orsaka skador i händelse av en olycka. Tunga poster tenderar att flyga till framsidan av fordonet och kan orsaka allvarliga skador på föraren och passagerarna. När du laddar din bil, se till att du placerar tunga föremål så långt ner som möjligt. Alltid säkra lasten ligger i bakluckan, med remmarna.